Kuchnia otwarta

Kuchnia otwarta

Pomysł uczynienia z kuchni centrum życia rodzinnego to nie idea szlachecka czy mieszczańska, ale postulat przedwojennej „socjalistycznej utopii”. W k

Pomysł uczynienia z kuchni centrum życia rodzinnego to nie idea szlachecka czy mieszczańska, ale postulat przedwojennej „socjalistycznej utopii”.

W kulturze szlacheckiej i mieszczańskiej, koncentrującej życie domowe wokół reprezentacyjnej funkcji salonu, kuchnia była ukrytą i wstydliwą częścią mieszkania, kojarzoną ze stosem brudnych naczyń, odpadków i nieprzyjemnych zapachów. Również rodzina chłopska, której życie toczyło się co prawda w kuchni, starannie kultywowała podział na tzw. izbę białą i izbę czarną.

Centrum mieszkania

Prawdziwa rewolucja kuchenna, polegająca na rozpadzie tradycyjnej hierarchii wnętrza mieszkalnego, dokonała się dopiero w dwudziestoleciu międzywojennym. Za sprawą wizji „kuchni robotniczej”, przekształcającej kuchnię ze sfery zamkniętej i prywatnej w „publiczną” i otwartą, coraz bardziej zintegrowaną z przestrzenią mieszkalną. Do nowoczesnej kuchni nie prowadziły już osobne wejścia czy schody, przestawała być również kątem do spania dla służby… czytaj więcej

red. Anna Gabryłłowicz


Cały artykuł w 30/2017 (56) nr Tygodnika Faktycznie.

Komentarze

komentarze

KOMENTARZE

Ta strona korzysta z plików cookies. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies Czytaj więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close